In 5 stappen van theeblaadje naar theekopje..

Gedurende de reis van theeblaadje naar theepot ondergaan de theeblaadjes verschillende behandelingen. Want niet alle thee is hetzelfde. Wat je uiteindelijk krijgt, wit, groen of zwart, hangt af van het proces dat het blad ondergaat.

Waar elk kopje thee in ieder geval begint begint is bij de pluk van de theestruik! Ready? Daar gaan we.

 

STAP 1  "De pluk van de theestruik"

Een van de meest verbazingwekkende feiten over thee is dat alle thee van dezelfde plant komt. De Camelia Sinensis.

Elke theestruik die wordt geteeld van een stek of een kloon kan na 6-8 maanden bij de andere planten worden geplant. Pas na 3-5 jaar is de struik volwassen en kan deze geplukt worden voor de theeproductie.

Men laat de theestruiken groeien tot ze ongeveer 1 meter hoog zijn. Op deze hoogte worden ze ook gehouden door actief gesnoei. Dit maakt de theepluk een stuk makkelijker. Theestruiken zijn echte lange jannen, ze kunnen wel 18 meter hoog asl ze in het wild groeien!

De pluk van thee is de meest doorslaggevende actie voor je kwaliteit. Je kunt in de regel in geen thee zetten van een slecht geplukt theeblad. De meeste thee wordt handmatig geplukt omdat theemachines nu eenmaal niet zo handig zijn als getrainde vingers. 

Het doel van de plukker is om de bovenste 2 blaadjes en een knop van de theestruik te plukken, dit zijn de verse loten. Om de beste blaadjes te plukken maken de plukkers door de rijen van theestruiken een plukronde, je ze beginnen aan 1 kant en eindigen aan de andere.

De geplukte blaadjes gaan in de mand of zak van de plukker, die vaak bevestigt is op de rug van de theewerker. Deze mand wordt later gesorteerd op kwaliteit. Een bekwame plukker kan tussen de 30-35 kilo theeblaadjes verzamelen per dag. Dit is voldoende voor de productie van bijna 7 kilo verwerkte, zwarte thee.

 

STAP 2 "Het drogen van de thee"

De theeblaadjes zijn binnen twaalf uur na de pluk in de theefabriek en dan begint het droogproces. 

Een versgeplukt blad bevat natuurlijk nog veel vocht en dit moet worden beperkt naar minder dan 70%. Zo zijn de theeblaadjes makkelijker te bewerken. 

Het gebeurt door de blaadjes op open netten of roosters te leggen. Soms wordt er warme lucht van onderop geblazen om het proces te versnellen. De blaadjes verschrompelen en worden zacht en buigzaam. In het blad zelf komen het aroma en vluchtige stoffen vrij door een intern chemisch proces. Dat is mede bepalend voor de uiteindelijke smaak in je kopje.

 

STAP 3 "Het rollen - het breken van het blad"

De meeste losse thee wordt met de orthodoxe methode verwerkt. 

De theeblaadjes worden van boven aangevoerd op een roltafel, een richelplaat erboven schuift over de tafel waardoor het blad voorzichtig wordt gedraaid. Het doel is om de celwanden van het blad te breken en de sappen van het theeblaadje vrij te laten komen.

Hierdoor worden de enzymen en essentiële oliën in het blad blootgesteld aan zuurstof in de lucht - het begin van oxidatie.

 

STAP 4 "Oxidatie - over de zuurstof in de lucht in wisselwerking met blootgestelde enzymen in het blad"

Oxidatie - in de theewereld wordt dit ook wel fermentatie genoemd - zorgt ervoor dat het theeblaadje bruin wordt.

Je kunt het vergelijken met een gesneden stukje appel, dat verkleurt van frisgroen naar bruin.

In dit stadium worden theaflavine en thearubigine gecreëerd. Dit zal je niet veel zeggen, maar het geeft de thee haar levendigheid en kracht. Deze stap heeft de grootste impact in de creatie van de vele prachtige en complexe smaken in thee. De lengte van dit proces hangt af van de stijl van thee die wordt geproduceerd en de omgevingsomstandigheden op dat moment.

Afhankelijk van het gewenste type thee kunnen de bladeren opnieuw worden gerold en verder worden geoxideerd, of niet.

 

STAP 5 - "Verhitten van het blaadje - stomen, drogen of drogen in de pan"

Dehydratie stopt het oxidatieproces en stabiliseert de smaak van de thee. Dus de laatste stap in het productieproces is om de bladeren snel te "vuren" of te verhitten. Het doel is om het vochtgehalte in het blad onder de 3% te krijgen. Weinig restvocht zorgt ervoor dat de thee lang goed blijft. Of de thee wordt gedroogd in een stomer, pan of in de zon hangt af van het type thee dat je wilt produceren.

Hierna is het tijd om de thee te sorteren en te verpakken. De thee die door Tea Bar wordt gekocht, is eerst door de handen van theepakkers gegaan, die gespecialiseerde theeproevers in dienst hebben. De belangrijkste reden daarvan is om tot een constante kwaliteit te komen, elk jaar opnieuw. Veelal gaat de thee naar Hamburg om vanuit daar verder geëxporteerd te worden. Tea Bar werkt samen met diverse melangeurs die elk hun eigen specialiteit hebben. Voor biologisch, rooibos, en kruidenmelanges hebben we verschillende leveranciers.

Zo zorgen we ervoor altijd de beste thee en kruidensoorten van elke leverancier in te kunnen kopen. En dat maakt dat onze smaken verrassend en uniek.