Hot! Matcha in de Horeca

Als horecaondernemer ben je altijd op zoek naar nieuwe drankjes om de menukaart mee te verrijken en je zaak mee te onderscheiden. Matcha is een fijngemalen groene thee met een unieke smaak en tal van gezondheidsvoordelen. Dit felgroene goedje wordt steeds populairder en is daarom een must have op je kaart! Ontdek de kracht van matcha en hoe je deze geliefde thee kunt integreren in je horecazaak.

Wat is matcha thee?

Matcha komt voornamelijk uit Japan en bestaat uit fijngemalen groene theebladeren. De theestruiken groeien in de schaduw zodat de fotosynthese vertraagt en de thee veel aminozuren en cloryfyl bevat. Dit zorgt voor de intense groene kleur.

Matcha is gezond

Matcha bevat wel 15 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee, dit komt omdat je het poeder in zijn geheel opdrinkt. Daarnaast bevat de thee cafeïne die geleidelijk wordt afgegeven en voor een duurzame energieboost zorgt. Matcha is daarom een gezonde en originele koffievervanger op de kaart

Matcha maken en serveren

Matcha maken is eenvoudig met de volgende stappen:

• Gebruik een matchaklopper voor het beste resultaat, of een kleine garde

• Een halve theelepel matcha per kop (ca 1 gram)

• 80 ml water op 80 graden

• Matchakom of kop met brede onderkant

Voeg het hete water toe aan de matcha en begin langzaam achtjes te vormen in de kom met je garde. Klop vervolgens wat sneller heen en weer (niet op de bodem schrapen!) om lucht ertussen te krijgen en de laatste klontjes op te lossen. Als er een mooie schuimige groene laag ontstaat, is de matcha klaar om te serveren.

Iced Green matcha? Los de halve theelepel op in een klein laagje warm water. Voeg zoetstof toe naar smaak en vul aan met koud water en ijs. Maak af met verse munt en een schijfje limoen voor extra verfrissing. Ca. 2 dagen houdbaar in de ijskast.

Matcha Latte recept

Je kunt nog veel meer met matcha. Omdat veel mensen aan de grassige smaak moeten wennen, verkopen matcha lattes of smoothies vaak zelfs beter dan het pure drankje.

Leer hoe je makkelijk en snel een goede matcha latte maakt met deze korte tutorial:

• 2 afgestreken theelepels matcha (ca 4 gram)

• Flinke scheut warm water

• 200ml (plantaardige) melk

• Honing of suiker naar smaak

Los de matcha op in het warme water met een matchaklopper of garde. Als je van zoet houdt, kun je hier een eetlepel honing of suiker toevoegen. Klop de melk(vervanger) op in een melkschuimer en schenk dit langzaam bij de matcha.

Iced matcha latte? Voeg na het oplossen van de matcha, zoetstof en ijsklontjes toe en schenk er koude melk bij

Matchasmoothies

Matcha wordt vaak gebruikt in een smoothie met spinazie of banaan. Wij vinden het ook heerlijk in combinatie met bevroren ananas en kokoswater voor een tropische touch. Of ga voor de supergezonde combi van matcha, melkkefir en een scheutje maple syrup.

Welke matcha kies je?

Bij Horeca Tea Bar bestel je verschillende soorten matcha. Het verschil zit in kwaliteit en verpakkingsvorm.

Serveer je matcha lattes? Gebruik dan The Matcha Crew. Deze matcha is speciaal door ons ontwikkeld voor het maken van romige en milde lattes. 

Serveer je vooral smoothies of baksels? Ga dan voor Premium kwaliteit. Verkrijgbaar in een potje of in handige portieverpakkingen van (biologische) Matcha Harmony.

Serveer je pure matcha? Ga dan voor de biologische Ceremonial High Grade. Verkrijgbaar in een potje.

Matcha bewaren

Bewaar geopende potjes in de ijskast, zo blijft de smaak langer goed. Ijsthee met matcha kun je in bulk maken en max twee dagen in de ijskast bewaren. Serveer pure matcha en (iced) matcha latte altijd vers voor de beste smaakervaring.