Waar te beginnen? Want het gaat vaak mis, het zetten van een lekker kopje thee..

Dus bij deze, de 5 thee regels by Tea Bar ;)

 

Regel 1 - Water

Water is uiteraard de basis van elk kopje thee. Vaak wordt het uit de espressomachine getapt. Dit is minder vers dan direct uit de kraan. Puristen verkiezen dan ook eenmaal gekookt water, als je het water vaker kookt wordt het vlak omdat het zuurstofgehalte verandert.

In de horeca is dit niet altijd mogelijk, je zou de gast te lang moeten laten wachten op zijn kop thee. Uit een quooker water tappen is zeker een goede optie. Zowel bij een espressomachine als een quooker wordt het water gefilterd en is het water geen 100C maar enkel graden koeler.

 

Regel 2 - Temperatuur

Stel, een gast besteld groene thee. Hang jij dan gelijk het theezeefje met groene thee in het kopje? Oeps..

Want van te heet water gaat de groene thee bitter smaken. Groene, witte en oolong thee hebben een lagere temperatuur water nodig. Serveer het theezeefje er dus liever ernaast en laat de gast het trekmoment bepalen.

Technisch gesproken moet het water 80C bij groene, witte en oolong thee. Zwarte thee en kruiden mogen wel gezet met 100C

 

Regel 3 - Portie

Een lekker kopje thee krijg je door goede theebladeren in te kopen. Of het nu melanges zijn of single blends.

Maar als je overdoseert - dan smaakt het werkelijk nergens naar. Trek maar eens een pyramide theezakje open, dan zie je hoe weinig thee er inzit. Je hoeft maar 2 gram thee per kopje te gebruiken. Bij twijfel - minder.. Dan kan je de thee wat langer laten trekken zonder dat de smaak wordt verpest.

Kruidenmelanges zijn een uitzondering, hier mag best iets meer van gebruikt worden dan 2 gram. Ook omdat het vaak grote stukken kaneel of steranijs bevat wat de portie direct verzwaard. Gebruik maken van een maatlepel achter de bar werkt het beste..

 

Regel 4 - Trektijd

Kwaliteitsthee heeft grote bladeren - in plaats van het thee veegsel wat in papieren zakjes zit - en heeft meer tijd nodig om aroma aan het water af te geven. Gemiddeld zeker 3 minuten! Mensen die gewend zijn om theezakjes te 'plonsen' vinden losse thee wat licht smaken. Tja.

Kruidenthee mag helemaal lang getrokken, 5-7 minuten is niet vreemd.

 

Regel 5 - Stirred - not shaken   

Roer je kopje door na het verwijderen van de thee zodat de aroma gelijkmatig door het water wordt opgenomen.

Apart misschien omdat je geen suiker of melk toevoegt* .. maar werkt echt.

 

*Melk?! - in je thee?

Ja dat mag best hoor. Zwarte thee en rooibos smaken goed met melk.