Dat thee uit verschillende landen ook een ander smaakprofiel heeft is een no-brainer. Net als met druiven kan een Chardonnay uit Chili een heel ander glas geven dan een Chardonnay uit de Bourgogne. En fijnproevers kunnen zelfs binnen de witte Bourgognes weer nuances ondescheiden. 

Wereldtheeproductie

De meeste thee, 1700 ton per jaar, wordt geproduceerd in China. Erna volgt India met een respectabele 1000 ton per jaar. Landen als Kenia , Sri Lanka en Turkije  en Vietnam produceren slechts een derde of een vierde van de opbrengst uit India. En Japan, toch zeer bekend om haar theecultuur, produceert jaarlijks 'maar' 86 ton.

Via thee van blaadje naar kopje, is het productieproces al wat duidelijker geworden. Maar per theesoort geldt een eigen bereiding.

Zwarte thee

Te beginnen met zwarte thee - Dit start met de pluk van de theestruik, erna worden de blaadjes gedroogd en gerold.

Het oxidatie proces is de belangrijkste fase van deze soort thee. De dehydratie of het ontrekken van vocht door verhitting, is de fase die ervoor zorgt dat het oxidatieporces stopt. Ten slotte worden de theeblaadjes verhit in een grote oven om d esmaak te behouden.

Bekende pure zwarte thee : Darjeeling (India), Assam (India) en Ceylon (Sri lanka) 

Thee werd pas in de 19e eeuw de nationale drank in India, mede omdat de Britten op grote schaal theeplantages exploiteerden in India. Bekende theeplantages als Margaret's Hope hebben hun naam hieraan te danken. Hoewel India wereldwijd een grote speler is in de totale wereld thee productie kennen ze geen oude rituelen en ceremonies zoals in China en Japan. Vaak dinken ze hun thee, chai, gekruid. Het bevat kardemom, venkel, gember, kruidnagel en andere kruiden. iedere familie of heeverkoper heeft zijn iegen recept wat wordt doorgegeven generatie op generatie.

Darjeeling is een stad in West Bengalen, India en ligt aan de voet van de Himalaya.Het kent vele theetuinen en ligt op 2000 mter boven  zeeniveau wat als de mist opzet over zee spectaculaire beelden geeft. De deskundigheid in de regio en de bijzondere omstandigheden waar de theestruiken kunnen opgroeien creeëren verfijnde theeën. Er zijn 4 plukmomenten in Darjeeling. De lentepluk, de zomerpluk, de regenpluk en de herfstpluk. Elk seizoen produceert thee met een ander karakter. De First Flush Darjeeling is de bekendste en de prijzigste, dit is de pluk van de eerste 2 blaadjes en een knop tijdens de lentepluk. 

Assam, in Noordoost india, ligt op zeeniveau, met een warm klimaat en hevige regenval. Hier groeit de Camellia Assamica die afwijkt van de meest aangeplangte theeplant, de Camelia Sinensis. De plant is enkel geschikt voor het produceren van zwarte thee met een moutachtige stevige smaak. Het krachtige karakter van deze thee is vooral in Engeland traditioneel geliefd.

Ceylon, de oude benaming van Sri Lanka, kent een levendige zwarte theehandel. De vele plantages produceren vooral een zachte zwarte thee met frisse citrus tonen. in de laaste jaren wordt er ook steeds meer groene en witte thee geproduceerd.

Oolong thee

Hoe zit het met oolong thee? De toverbal van de thee want elke theemeester legt een ander smaakprofiel in 'zijn' oolong.

De smaak van een oolong varieert van bosachtig donker tot licht en bloemig. Het profiel van deze thee laat zich nog meest vatten in een combinatie van de smaak van groene thee met de kracht van zwarte thee. Hoe doet een theemester dit nu?

De thee ondergaat alle bovenstaande fasen van productie en nog een paar meer. De rol en oxidatie fasen worden namelijk herhaald.

En de oxidatiegraad kan varieren van 10% tot wel 80%. De Meest oolong is afkomstig uit Taiwan en China.

Groene thee

En dan nu groene thee, deze wordt voornamelijk verbouwd in China en Japan. Binnen de range van groene thee onstaan smaakverschillen door het stomen of drogen in de pan (heen en weer egscud in een wok) om het oxidatieproces te remmen en een frisgroene kleur van de theeblaadjes te behouden. Hier is de temepratuur op aangepast. In de pan gedroogde thee smkat meer geroosterd en gestoomde thee smaakt meer naar groente.

Bekende groene thee: Chinese lung ching, Japanse sencha en genmaicha

Lung ching. long jing of dragon's Well is een zeer populaire Chinese groene thee. Deze in de pan gedroogde thee komt uit een gebied vlak bij Hangzhou. De naam betekent ' bron van de draak' en de zwaardjes achtige blaadjes zijn vol en geroosterd van smaak. Door minimale oxidatie geeft de gezette thee een prachtige geel groene kleur.

70% van de Japanse theeproductie bestaat uit Japanse sencha. Dit is een gestoomde thee en de duur van het stomen beinvloedt de smaak ervan. EEn stoomstoor van 20 seconden geeft een lichter gekleurdere thee dan bij een langere stoomstoot van 160 seconden.Van langer stomen wordt de thee donkerder en sterker van smaak.

Het toevoegen van geroosterde en gepofte rijst aan sencha, hoe kom je erop? Van oorsprong was hte een oplossing voor arme mensen om langer met hun kostbare thee te doen. En voila.. genmaicha was geboren! in het westen massaal omarmd als 'popcorn' thee en door de bite een prachtige maaltijdbegeleider. 

Witte thee

Echte witte thee komt oorspronkelijk uit de provincie Fujian in China. Het is onbewerkte thee, dat wil zeggen dat het geplukt en erna gedroogd wordt. Op natuurlijk wijze vind er wel wat minieme oxidatie plaats omdat het 24 uur kan duren voordat de theebladeren aan de lucht zijn gedroogd.het verklaart waarom sommiige witte theeën verschillend gekleurde blaadjes hebben, van wit tot groen

De theestruiken die In Fuijan groeien zijn een bijzondere varieteit van de Camelia sinensis genaamd Dai Bai. De struiken hebben een winterpauze tot de lente die midden maart/april begint. Bij de eerste tekenen van de lente worden de toppen van de theestruik geplukt. Deze spruiten zijn bedekt met klien donzige haartjes. Ze worden gedroogd in de zon maar als het slecht weer is drogen ze op rekken binnen. Witte thee bestaat uit delicate bladeren, ze  worden smorgen's vroeg geplukt bij zonnig weer.

Bekende witte thee: Silver needle tea en Pai Mu Tan

De beste gradatie witte thee is Bai Hao Yin Zhen, beter bekend als silver needle thee. De thee lijkt op, inkoppertje, zilveren naalden. Het zijnslecjts de scheute of toppen van de theestruik, geen lagere bladeren. Kenmerkend is de zeer lichte smaak die licht zoet bloemig is, als kamperfoelie.

Pai Mu Tan of Bai mu Dan betekent vertaald white peony - witte pioen. Dit zegt weinig over de smaak, het is een abstracte aanduiding voor hoe de bladeren uitvouwen in heet water. Deze thee is iets sterker en complexer. De Pai Mu Tan van Tea Bar heeft naar onze beleving een smaakprofiel van vers hooi. Als je thee wenst te combineren met gerechten dan kan dit een interessante match zijn.