Allereerst is er de vraag die vaak opkomt bij de theedrinkers.. bevat thee ook een soort caffeine? Is het opwekkend, lig ik er s'nachts van wakker? En hoe zit het dan met de verschillen in zwarte, groene en witte thee?

L-theanine is een aminozuur. Het meest overheersende aminozuur in thee. En de theeplant is een van de weinige planten die dit wordertje bevat. De meeste aminizuren worden door zonlicht omgezet in polyfenolen. Hoe meer zon de thee gehad heeft, hoe lager het aminozuur gehalte. Voor planten die in de schaduw groeien (matcha struiken!) geldt dus dat ze een hoger concentraat aan aminozuren en dus ook l-theanine bevatten. Of l-theanine net als caffeine een stimulerende werking heeft.. het wordt door diverse onderzoeken ondersteund en door enkele weer ondermijnd. 

 

Een misvatting is dat thee tannine bevat, thee bevat geen tannine!

 

De polyfenolen in zwarte thee werden 'vroeger' aangeduid met tannine.

Men was in de veronderstelling dat het feit dat thee ook voorwerpen bruin kleurt, zoals tannine leer bruin kan kleuren. Ook het droge mondgevoel vanuit de wijnwereld is hier mede schuldig aan dat deze benaming lang is blijven hangen.

Polyfenolen zijn natuurlijke bestanddelen van thee en geven haar zijn 'wrangheid'. In groene thee staan de polyfenolen het best bekend als catechinen - waar het meeste wetenschappelijke werk omtrent het anti-oxidanten gehalte op gericht is.

 

Alkaloiden - hier komt caffeine om de hoek kijken want dat is een alkaloide.

 

Thee bevat dit ook maar om het verwarrend te maken noemen veel mensen caffeine in thee - theine.. Hoeveel theine zit er nou in welk kopje? Dit is een ruwe schatting voor een ko van 180 ml.

 

Zwarte thee 60 - 80 mg theine

 

Oolong thee 40 - 60 mg theine

 

Pu-ehr thee 40 - 60 mg theine

 

Groene thee  30 - 40 mg theine

 

Witte thee 20 - 30 mg theine

 

Kruidenthee 0 - 10 mg theine

 

Maar hoe zit het dan met koffie?

 

Het allermeeste caffeine bevat een filterkoffie. Drink je dat in dezelfde hoeveelheid als thee (180 ml) dan is dat goed voor 120-170 mg caffeine. Een shotje espresso bevat aanzienlijk minder caffeine - 100 mg - maar is super geconcentreerd en wordt dus ook snle opgenomen in je bloed.

Het verschil in snelheid van de opname in de bloedbaan maakt dat je je na koffie direct opgepept voelt terwijl thee, wat er een halfuur over duurt om in je bloedbaan te geraken, je door de unieke combi met aminozuren een stabiel alert gevoel geeft.

 

Nog een goede reden om thee te drinken, het is rijk aan wel 28 mineralen.

 

Ons lichaam heeft kleine hoeveelheden van een groot aantal mineralen nodig om goed te kunnen functioneren. De bekendste is fluor. Fluor voorkomt tandbederf, een fijne bonus.