High tea organiseren? Hier vind je de tips & tricks

Wat is een high tea precies?

De high tea zoals wij deze kennen is eigenlijk een Afternoon tea. In het Victoriaanse tijdperk at men vaak maar twee maaltijden per dag. Een laat en stevig ontbijt (een soort van brunch) en rond 20.00 uur een dinner (formeel) of supper (informeel). Onnodig te zeggen dat niet iedereen deze lange periode zonder honger kon overbruggen. De Duchess van Bedford (1783-1857) dronk daarom rond 16.00 thee met wat zoete en hartige hapjes: de Afternoon tea. Een gewoonte die al snel overgenomen werd door de Britse adel.

De high tea is de arbeidersvariant van de sjieke Afternoon tea. Deze werd gegeten door de werkende klasse, zij hadden hun dinner (warme maaltijd) 's middags. Rond 18.00 uur hadden ze nog een laatste maaltijd die ze Tea noemden, meestal bestaande uit een warm gerecht en vervolgens cake, brood, boter en jam als 2egang. 

10 tips voor een geslaagde high tea

De afternoon tea bestond vroeger vaak uit hartige hapjes zoals komkommer en ei/tuinkers sandwiches (zonder korst). Gevolgd door scones met clotted cream en jam en cakes en taartjes.

Tegenwoordig kun je helemaal los gaan met verschillende soorten hapjes (zoet en hartig) en bijpassende theesoorten. Het is echter handig om wat regels in acht te nemen. Hier onze 10 beste high tea tips. 

  1. Maak het jezelf niet te moeilijk en kies voor een beperkt aantal hapjes (bijvoorbeeld 4 zoet en 4 hartig). Ook is het leuk om met een thema te werken.
  2. De traditionele volgorde is eerst hartig, dan scones en vervolgens de overige zoete hapjes. Maar je kunt ook een groot buffet maken en alles tegelijk neerzetten zodat je zelf daarna gezellig mee kan tea’en.
  3. Niet iedereen is dol op sandwiches. Bovendien ze zijn ook lastig om ruim van te voren te maken. Je kunt ze ook vervangen door een soepje met quiche of wat hartig (breek)brood.
  4. Wissel zware gerechtjes (met veel room en chocola) af met wat lichte zoals fruitspiesjes of sponge cake.
  5. Grote taarten zijn doorgaans makkelijker te maken dan kleine taartjes. Als je ze klein snijdt ziet het er net zo leuk uit.
  6. Laat je scone deeg supersnel kneden door de magimix of keukenmachine. Maak daarna gelijk een portie hartige scones.
  7. Vervang je jam bij de scones door homemade lemon curd (zie recept onder). Clotted cream is lastig verkrijgbaar maar mascarpone is een goede vervanger.
  8. Geen high tea zonder goede, losse thee. Zorg voor theemutsen of theelichtjes zodat je een flinke hoeveelheid thee kunt klaar zetten. Kies voor altijd-goed theeklassiekers zoals Earl GreyJasmijnthee of verveine.
  9. Je kunt ook heet water klaar zetten met daarnaast gevulde t-sacs of weckpotjes (leuk met een thee menu).
  10. Wil je het grondig aanpakken? Kies dan voor mooie thee-spijs combinaties zoals gerookte zalm met lapsang thee. Sensei sencha met citroen tartelettes of White Wonder met glaasjes Eton Mess (aardbeien met slagroom en meringue). 

High tea recepten

Scones (15-18 stuks)

Nodig:

  •        80 gram boter
  •        450 gram zelfrijzend bakmeel
  •        60 gram suiker
  •        Snuf zout
  •        220 ml (volle) melk
  •        Ei of melk om te bestrijken
  •        Keukenmachine

Meng alle droge ingrediënten met de boter in de keukenmachine. Voeg al draaiende de melk toe tot een smeuïg beslag. Rol het deeg uit tot 3 cm dikte en steek met een koeksteker of een glaasje (diameter ca 6 cm) rondjes uit tot al het deeg op is.

Bak de scones op 220 graden (boven en onderwarmte) ca 12 minuten. De scones zijn goed in te vriezen en later even op te warmen in de oven. Serveer lauw met jam of lemon curd en clotted cream (evt. vervangen door dikke slagroom of mascarpone).


Hartige scones (10 stuks)

Nodig:

  •        250 gram zelfrijzend bakmeel
  •        50 gram boter
  •        75 gram hartige vulling (bvb geraspte kaas, olijven, zongedroogde tomaat en tuinkruiden)
  •        klein snufje zout (niet teveel als je veel zoute kaas gebruikt)
  •        1 eidooier
  •        150 ml melk

Meng alle droge ingrediënten met de boter en de hartige vulling in de keukenmachine. Voeg al draaiende de melk  en eidooier toe tot een smeuïg beslag. Rol het deeg uit tot 3 cm dikte en steek met een koeksteker of een glaasje (diameter ca 6 cm) rondjes uit tot al het deeg op is.

Bak de scones op 220 graden (boven en onderwarmte) ca 12 minuten. De scones zijn goed in te vriezen en later even op te warmen in de oven. Serveer lauw met cream cheese. 

Lemon curd (grote jampot)

Niet alleen lekker bij scones maar ook bij cake, pannenkoeken of toast met aardbei….

Nodig:

  •        125 gram ongezouten boter
  •        Rasp en sap van 2 grote biologische citroenen
  •        150 a 200 gram kristalsuiker (houd je niet van zuur ga dan voor 200 gram)
  •        2 grote geklutste eieren
  •        Pan met dikke bodem

Smelt de boter in de pan samen met de suiker en citroenrasp. Wanneer de boter gesmolten is voeg je het citroensap toe. Voeg daarna de eieren toe en blijft roeren tot het mengsel de dikte heeft van roeryoghurt.

Laat het afkoelen (het wordt nu dikker) en schenk het over in een brandschone pot. Je kunt de lemon curd nu zeker 2 a 3 weken bewaren. Je kunt de potten ook wecken en zo een grote voorraad maken.

Eton Mess (10 porties)

Een Britse dessertklassieker die het in kleine glaasje ook goed doet als onderdeel van een high tea.

Nodig:

  •        500 ml slagroom
  •        75 gram suiker
  •        1 zakje vanillesuiker
  •        100 gram meringue (koekjes afdeling)
  •        500 gram aardbeien 
  •        Munt of basilicum
  •        10 kleine glaasjes

Klop de slagroom met de suikers stijf en verkruimel de meringue (niet te fijn). Maak de aardbeien schoon en halveer deze). Meng de slagroom, de helft van de aardbeien en de meringue. Verdeel deze over de glaasjes en garneer met de overgebleven aardbeien en wat versnipperde munt of basilicum. 

Tip: wees vrij om te experimenteren. Vervang de aardbeien door diepvries fruit en de slagroom door Griekse yoghurt etc. Al is het dan geen echte Eton Mess meer ;-)